SLO | ENG | HR | SRB | BG | HU Naslovnica | Obrazovanje | Kontakt | O nama  
 
Naton Croatia
  Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest  
 
   
Naton HR > Novosti

NOVA 'ŠKOLSKA' GODINA - PRILIKA ZA VAS DA BUDETE BOLJI U TRAŽENJU POSLA

Budući da se ljetna sezona bliži kraju i sve je manje poslova tog tipa, svi koji su u traženju novog posla/angažmana trebaju se za to i pripremiti. U šali bismo rekli da budu kao đaci prvaci koji ozbiljno shvaćaju novu školsku godinu. U tom smislu primarno ciljamo na životopise kandidata s kojih treba skinuti staru prašinu, obnoviti ih i uljepšati te dodati nova iskustva, i izbrisati možda neke detalje koji vam se nikada i nisu sviđali.

Nitko se baš previše ne voli baviti životopisom, to je zapravo prilično dosadno, no kad shvatite da taj A4 papir prezentira Vas i Vaše kompetencije, jasno je da se čovjek treba više potruditi. Utoliko provjerite da su kontakti točni, da imate prigodnu fotografiju koja nije prestara, da su iskustva rada posložena kronološki, da su jasno opisane odgovornosti, da su slova velika i mala kako pravopis zapovijeda, da Č i Ć nije potpuno naopačke u riječima, i da nema ničega niti previše niti premalo, i zapravo da na neki način Vaš životopis bude umjeren bez da odskače previše od standarda. Naravno, dobro je da CV ima osobnost, no ne treba pretjerivati.

Nakon životopisa, treba se uhvatiti traženja posla; traženje je uvijek zabavno, otprilike kao da tražite nekretninu za koju imate novca, no svakako dođe faza kada postaje pomalo iscrpljujuće. Treba otvoriti svaki oglas, dobro ga proučiti te paziti kod prijave, jer copy-paste metoda baš i nije savjet. Utoliko apeliramo da oglas svakog poslodavca ili agencije proučite, da vidite što se od Vas traži i na koji način se trebate prezentirati. Činjenica da dobro niste pročitali oglas je Vaša prva prepreka koja poslodavcu govori da ste zapeli, a to nije dobro,  npr. zamisliti da trčite utrku, svi otrče dalje, a Vi sjedite na podu...

Utoliko putem ovog teksta savjetovali bismo da kod prijava za posao ipak treba zadržati dozu objektivnosti budući da APP - ako prođe, prođe sistem ne prolazi kod iole ozbiljnog poslodavca.  Ako je poslodavac postavio određene kompetencije koje kandidat mora imati, određena znanja, iskustva, onda nije dovoljno da dođete u visokim potpeticama ili mislite da sve znate jer ste bili direktor u svojoj firmi koja je propala nakon 2 mjeseca... to više vuče na iluziju nego na realnost, i kasnije se samo razočarate, zato doza realnosti je svakako preporučljiva. Pozdravljena je činjenica da dio posla uvijek možete i trebate naučiti, no ne možete biti Voditelj dućana ako nikada niste bili Prodavač, ne možete biti Glavni kuhar u 5* ako nikada niste kuhali osim vlastitoj kuhinji. Nemojte zamjeriti, no morali smo dodati i ove primjere.

Naša agencija vrlo detaljno objavljuje oglase za posao da kandidati vide što se od njih traži. Nastojimo staviti čak i informacije o plaćama da kandidati znaju da li im uvjeti odgovaraju i ne smatramo da je plaća nešto što osoba ne bi smjela znati.  U oglasima uvijek nastojimo i staviti koji dio grada, te lokaciju općenito kao i činjenicu da li je strana ili domaća tvrtka u pitanju.

No, od kandidata očekujemo standard životopisa koji smatramo dobrim, a to je tekstualni životopis do dvije (2) stranice s jasnim informacijama o obrazovanju i iskustvu, točnim nazivima poslodavaca, te vještinama koje netko posjeduje. Također, naš standard životopisa očekuje od kandidata datum i mjesto rođenja, ne zato jer nas zanima da li je netko stariji ili mlađi, već zato jer nam je bitno da li razgovaramo sa seniorom ili juniorom, jer neke pozicije to zahtijevaju, i finalno svaki klijent ima pravo izraziti svoje traženje budući da sam najbolje poznaje svoju korporativnu kulturu.

I također, očekujemo prigodnu fotografiju. Fotografija nam također ne služi kao mjerilo da li nam je netko lijep ili nam je manje lijep,  što ponekad netko možda pomisli, no bitno nam je da osobu možemo prepoznati, zapamtiti, jer pokušavamo da nam ljudi ne budu brojevi, da svakog tko je bio kod nas na razgovoru možemo se sjetiti kod neke prilike koja se pojavi, a uz veliki broj imena i prezimena, i bez fotografije znatno je teže. Ovdje svakako želimo zamoliti kandidate da nije potrebno da nam šalju fotografije s vjenčanja, proslave NG, s plaže u badekostimima, sa sunčanima naočalama, potpuno tamne fotografije, fotografije iz djetinjstva i slično.

Utoliko sve naše kandidate molimo da kad nam se javljaju sa životopisima da poštuju naš standard, te unaprijed zahvaljujemo.

Budući da je danas prvi dan škole, za sve stare i nove tražitelje posla, zamislite da ste opet na početku, kao neki prvašić, i potrudite se napraviti najbolji CV ako treba otpočetka, ili bar popravite sve loše u njemu, uljepšajte, provjerite sve i dva puta; a ako ne možete sami zamolite nekoga za pomoć, potražite informacije na Internetu ili pišite našoj agenciji ako imate pitanje, i naravno potražite mnoge nove poslove na portalima za poslove npr. www.posao.hr kao i u Zavodu za zapošljavanje.

Uvijek imajte na umu da je bolje nešto raditi nego ništa; nekada je lakše, nekada je teže, no na kraju mjeseca je svaki iznos uvijek bolji od nule (0).

Sretno u novim mogućnostima i veselimo se suradnji.

 

Lana Ljubas, Naton Hrvatska

HR Business Specialist

Dali su nam povjerenje:
 
 
Naton Croatia   Copyright © 2008-2016 Naton d.o.o.,
sva prava zadržana
 
Naton HR Slovenia | Naton HR Global | Naton HR Germany | Naton HR Croatia | Naton HR Serbia
Naton HR Bulgaria | Naton HR Hungary